ОВЕН

1-ви знак на зодиака
Модалност: Кардинален
Елемент: Огън
Управител: Марс
Сезон: Пролет
Метал: Желязо
Камък: аметист, диамант
Цвят: Червен
Анатомия: глава, лице.

Ключови думи: активен, иницииращ, водещ, независим, агресивен, нетърпелив, борбен, енергичен, пионерски, наивен.

Овенът е символ на мъжката плодовитост, агресия и смелост. Рогът на Овен е „рогът на изобилието“. В историята овните често са били символи на лидерство. Твърди се, че представителите на Овен са лидери и пионери.

ТЕЛЕЦ

2-ри знак на зодиака
Модалност: Фиксирана
Елемент: Земя
Управител: Венера
Сезон: Пролет
Метал: Мед
Камък: Изумруд
Цвят: Зелен
Анатомия: Шия, гърло

Ключова фраза: „Притежавам“ 

Ключови думи: постоянен, земен, стабилен, упорит, притежателен, проспериращ, надежден, физически, чувствен.

Телец е символ на сила, упоритост, мъжество и сила.  Смята се, че личността на Телеца е спокойна и миролюбива, но когато гневът им е възбуден, темпераментът им може да бъде лош. Телците често са доста обезпокоени от внезапни промени – те предпочитат живота си стабилен и сигурен.

Смята се, че Телците са упорити, силни личности, които също могат да бъдат доста „инати“. Те могат да бъдат упорити и решителни, когато имат цел в ума. Телците също са доста чувствени и често самодоволни „зверове“.

Символът за Телец, съвсем просто, представлява главата и рогата на бика.

БЛИЗНАЦИ

3-ти знак на зодиака
Модалност: Променлив
Елемент: Въздух
Управител: Меркурий
Сезон: Пролет
Метал: Живак
Камък: Ахат
Цвят: Жълт
Анатомия: Ръце, бели дробове

Ключова фраза: „Аз Мисля“ 

Ключови думи: бъбрив, ментаен, приспособим, променлив, отзивчив, общителен, повърхностен, гъвкав, любознателен, остроумен

Твърди се, че Близнаците имат двойствена природа. Тази двойственост също представлява обмен и взаимодействие. Знакът Близнаци е тясно свързан с обмена на идеи, комуникацията и търговията.

Смята се, че знакът на Близнаци е много адаптивен и гъвкав, понякога до степен  „би“ две различни личности.

Глифът за Близнаци изобразява две линии, свързани заедно, показващи символиката на близнаците и двойствеността на естеството на знака.

РАК

4-ти знак на зодиака
Модалност: Кардинален
Елемент: Вода
Управител: Луната
Сезон: Лято
Метал: Сребро
Камък: Перла, опал
Цвят: Бял, жълт
Анатомия: Гърди, корем

Ключови думи: нежен, консервативен, чувстващ, възпитателен, отбранителен, съзерцателен.

Ракът може да ходи или да бяга настрани. По подобен начин представителите на знака се „движат“ в живота- в преносен смисъл. Тялото на рака е покрито с (черупка). Родените с енергията на  рак са самозащитаващи се и чувствителни и често се оттеглят в себе си, когато са наранени. Раците са в състояние да устоят на промените в околната среда, като по този начин се предпазват от враждебни елементи в различни местообитания.

По същия начин се смята, че хората представители на Рака избягват твърде много промени и са в отбрана. Раците имат „сложни модели на поведение“. Смята се, че вътрешният свят на Рака е доста странен и сложен. Някои раци „се скриват, като украсяват телата си с растения и животни“. Родените под знака на Рак са склонни да се опитват да се слеят със средата си, предпочитайки да не правят голямо впечатление в живота.

Символът на Рака може да представлява гърдите като символ на подхранващите качества на знака.

ЛЪВ

5-ти знак на зодиака
Модалност: Фиксирана
Елемент: Огън
Управител: Слънце
Сезон: Лято
Метал: Злато
Камък: Рубин
Цвят: Оранжев, златен
Анатомия: Сърцето

Ключови думи: великодушен, щедър, гостоприемен, грижовен, топъл, авторитетен, активен, отворен.

Царят на зверовете, е символ на Лъв. През цялата история лъвът е символизирал суверенитет, власт и смелост. Размерът и силата на лъва са завладявали човешкото въображение от древни времена.

Лъвовете са силни лидери. Те обикновено имат царствено излъчване и притежават благороден маниер, който е трудно да остане незабелязан.

Глифът за Лъв представлява гривата на лъва.

ДЕВА

6-ти знак на зодиака
Модалност: Променлив
Елемент: Земя
Управител: Меркурий
Сезон: Лято
Метал: ???
Камък: Сапфир
Цвят: Син, бежов
Анатомия: черва, нервна система

Ключови думи: аналитичен, интелигентен, резервиран, критичен, полезен, съвестен.

Символът на Девата е девойката и често се смята за срамежлива дама. Въпреки че Девите рядко остават без брак, те често запазват личната си идентичност непокътната през целия си живот.

Символът на Дева понякога е показан като жена, носеща сноп мъдрост, представляваща жътвата на жито. 

Счита се, че глифът за Дева изобразява половите органи с опашка, която се увива навътре, затваряйки се към света. Това, за разлика от символа за Скорпион, който е подобен, с изключение на това, че опашката сочи навън и нагоре в стрелка.

ВЕЗНИ

7-ми знак на зодиака
Модалност: Кардинален
Елемент: Въздух
Управител: Венера
Сезон: Есен
Метал: ???
Камък: диамант, кварц, мрамор
Цвят: Пастелно зелено
Анатомия: Бъбреци

Ключови думи: справедлив, общителен, изискан, отзивчив, мил, справедлив, дипломатичен, симпатичен, нерешителен, уважителен, артистичен.

Везните претеглят и измерват. Медиаторите на зодиака търсят равенство, хармония и баланс. Везните са и символ на справедливостта.

Символът на Везни е единственият символ в зодиака, който е неодушевен (не е представен от животно или човек).

Това е областта в живота, в която се стремите към баланс и равновесие. Ако тази част от живота ви изглежда небалансирана, вие се стремите да промените това. Именно в тази сфера от живота си се стремите да бъдете справедливи.

Глифът или символът на Везни представлява залязващото слънце. Той също така прилича на знак „равно“, въпреки че по-точно отразява символ „приблизително равен на“. Отново, стремежът на Везните към сравняване и баланс е представен в неговия глиф.

СКОРПИОН

8-ми знак на зодиака
Модалност: Фиксирана
Елемент: Вода
Управител: Плутон, Марс
Сезон: Есен
Метал: Стомана, желязо
Камък: топаз, опал
Цвят: Злато, лилаво
Анатомия: Полови органи, пикочен мехур, черва

Ключови думи: страстен, проницателен, находчив,  психологически, решителен, сондиращ, фиксиран, фокусиран.

Двойствена природа на Скорпион: Втори символ за Скорпион е орелът. Златният орел „от древни времена е бил считан за символ на смелост и сила“.  Орелът представлява ясна визия, интелигентност и сила. Това е величествена птица и също така символизира свободата. Скорпионите, със своята проницателност, имат потенциала да „видят“ нещата по-ясно от другите. Как ще се справят със силата на тази визия ще зависи от това дали са на нивото на скорпион или орел!

Глифът или символът на Скорпион изглежда като буква М с опашка. Кривите показват заземената природа на знака, завършващ с обърната нагоре стрелка, символизираща необходимостта от действие и стремежа към нещо по-високо. Някои смятат, че символът представлява мъжките полови органи – знакът на Скорпион е силно свързан със сексуалността.

СТРЕЛЕЦ

9-ти знак на зодиака
Модалност: Променлив
Елемент: Огън
Управител: Юпитер
Сезон: Есен
Метал: Калай
Камък: Топаз
Цвят: Тюркоаз
Анатомия: Ханш, бедра, мускули

Ключови думи: оптимистичен, неспокоен, ентусиазиран, приключенски, честен, безотговорен, откровен, независим

Стрелецът символизира получовек, полукон. Опитът на Стрелеца да се освободи от животинската природа на човека. Смята се, че кентавърът символизира развитието на човешката душа. Той обрисува животинските натури и желанията на човека, както и неговите духовни стремежи. В гръцката митология кентаврите са били приключенски настроени, смели и мъдри.  

Символът за Стрелец е ясен – изобразява стрелата на стрелеца, преметната в лък. Този глиф символизира желанието за посока, по-висша цел и изобилие.

КОЗИРОГ

10-ти знак на зодиака
Модалност: Кардинален
Елемент: Земя
Управител: Сатурн
Сезон: Зима
Метал: Олово
Камък: Кехлибар, оникс
Цвят: Лилав, кафяв
Анатомия: Коляното, костите, скелета

Ключови думи: упорит, консервативен, находчив, дисциплиниран, мъдър, амбициозен, благоразумен, постоянен.

Козирог – шефът на зодиака.   Козирогът най-често се сравнява с планинската коза. Смята се, че Козирозите са самотници по душа, с интровертни характери. Планинските кози намират сигурност в скали и височини – най-високите места, които могат да бъдат изкачени.

 

Символ на Козирогът е бавно, но сигурно, козата се изкачва по планината. И се смята, че Козирозите се движат през живота, постигайки успех бавно, но сигурно. Голяма мярка за сила на характера също се свързва с Козирог.

Символът за Козирог е малко по-сложен от повечето. Смята се, че V изобразява брадата на козата, а опашката е на риба – Козирогът в древни времена е бил свързван с морската коза.

ВОДОЛЕЙ

11-ти знак на зодиака
Модалност: Фиксиран
Елемент: Въздух
Управител: Уран
Сезон: Зима
Метал: Уран
Камък: Аметист
Цвят: Небесно синьо
Анатомия: Глезени, пищяли, кръвообращение

Ключови думи: индивидуалистичен, независим, хуманитарен, изобретателен, оригинален, ексцентричен, самоуверен, интелектуалец, идеалист, хладен, приятелски настроен.

Символът на Водолей е Водоносецът, символично и вечно даващ живот и духовна храна на света. Водата от съда отмива миналото, оставяйки място за ново, ново начало. Знакът на Водолей е насочен към бъдещето и ориентиран към растеж. Загрижен за равенството и индивидуалната свобода, Водолеят се стреми да раздаде знанията си и своята визия за равенство и индивидуалност на всички.

Глифът за Водолей изобразява водата от съда на водоноса като символ на духовна енергия с отворен край. 

РИБИ

12-ти знак на зодиака
Модалност: Променлив
Елемент: Вода
Управител: Нептун
Сезон: Зима
Метал: Калай
Камък: Нефрит, корал
Цвят: Морско зелено
Анатомия: Стъпала, вени

Ключови думи: интуитивен, мечтателен, артистичен, хуманен, чувствителен, състрадателен, проницателен, нежен.

Риби се символизира от две риби, плуващи в противоположни посоки. Рибите често се чувстват като теглени в различни посоки, което затруднява вземането на конкретни решения. Символът на рибата е свързан с последователите на Исус Христос.

 

Символът за Риби може да се разглежда като изобразяващ две риби, плуващи в противоположни посоки. Освен това показва два полумесеца на възприемчивост, сочещи навън, държани заедно от линията на материята. Знакът Риби се счита за възприемчив знак – този, който е духовен и непредубеден.